Catedrala Sfânta Sofia din Istambul riscă să redevină moschee

Celebra catedrală Hagia Sophia, (Sancta Sophia,Sfânta Înțelepciune) din Istambul a fost construită în secolul al VI-lea la ordinul împăratului bizantin Iustinian I.

A fost cea mai mare clădire din lume timp de aproape 1000 de ani, aceasta având o lungime de 73 de metri, lăţime 83 metri şi înaltime 55 metri.

A servit drept casă Biserici Ortodoxe de Est timp de aproape 900 de ani. Simbol al creştinismului aceasta a fost o perioadă scurtă de timp şi catedrală catolică în secolul al XII-lea.

După căderea Constantinopolului, în 1453 a fost transformată în moschee de sultanul Mahomed al II-lea.

De-a lungul istoriei aceasta a suferit unele modificări arhitecturale. Arhitecții otomani au îndepărtat sau au tencuit simbolurile ortodoxe din interior.

Cel mai valoros fragment de mozaic păstrat în prezent e cel reprezentându-L pe Iisus Hristos, încadrat de Fecioara Maria și de Ioan Botezătorul și datează din secolul XII.

Moscheea a fost transformată în muzeu în 1934. Făcând parte din Patrimoniul Mondial Unesco, aceasta adună în fiecare an un milion de vizitatori.

Este considerată de unii autori drept cea de-a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia fiind oricum o glorie a genului constructiv uman.

Catedrala Sfânta Sophia riscă să redevină moschee la iniţiativa președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan dacă instanța va aproba mutarea joi.

Sursa: ortodoxinfo.ro

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 2 = 7